Методи забезпечення безпеки, що використовують принцип Zero Trust

В умовах комплексних загроз кібербезпеки та великої кількості віддалених співробітників, які використовують різні програми та пристрої, безпека Zero Trust спрямована на забезпечення комплексного захисту.
Zero Trust – це концепція безпеки, заснована на переконанні, що організація не повинна автоматично довіряти будь-чому всередині або за межами свого периметра та замість цього повинна перевіряти все і всіх, хто намагаються підключитися до систем, перш ніж надавати доступ.
Підхід Zero Trust не припускає, що запит надходить з надійного джерела, навіть якщо він виходить, наприклад, з внутрішнього корпоративного брандмауера.

Все розглядається так, як якщо б запит прийшов з відкритої, незахищеної мережі, а саме забезпечення надійності розглядається, як відповідальність в рамках концепції zero-trust. Безпекою Zero-trust можна також назвати безпеку без периметра. Цей термін показує, що вона протилежна традиційним моделям безпеки, які керуються принципом “довіряй, але перевіряй” і вважають користувачів і кінцеві точки, які вже пройшли аутентифікацію в периметрі компанії або підключення через VPN (віртуальної приватної мережі), безпечними.

Однак така неявна довіра підвищує ризик витоку даних, викликаної внутрішніми загрозами, так як допускає поширення інформації по всій мережі.

Що таке безпека на основі Zero Trust?

Zero Trust – це система безпеки, яка вимагає, щоб всі користувачі всередині або поза мережею організації проходили аутентифікацію, авторизацію і постійну перевірку конфігурації безпеки та поведінки до отримання або збереження доступу до програм та даних.

Zero Trust передбачає, що не існує традиційного кордону мережі. Мережі можуть бути локальними, хмарними або гібридними, з ресурсами в будь-якому місці, а також працівниками в будь-якому місці.

Виконання цієї структури поєднує в собі передові технології, такі як багатофакторна аутентифікація, IAM (Identity and Access Management), захист особистості і сучасні технології захисту кінцевих точок для перевірки особистості користувача та підтримки безпеки системи.

Цей підхід також вимагає захисту електронної пошти, перевірки стану активів і кінцевих точок перед підключенням до додатків.

Таким чином, безпека на основі нульової довіри вимагає від організацій постійного контролю і підтвердження того, що користувач і його пристрій мають правильні привілеї та атрибути.

Крім того, вона вимагає, щоб організація знала всі свої служби і привілейовані облікові записи та могла встановити контроль над тим, до чого і де вони підключаються. Одноразової перевірки просто недостатньо, оскільки загрози та атрибути користувачів можуть змінюватися.

Як реалізувати безпеку на основі нульового довіри?
Концепція zero trust може бути побудована на існуючій архітектурі та не вимагає усунення та заміни існуючих технологій.

Не існує продуктів з нульовим довірою. Деякі продукти добре працюють в середовищах Zero Trust, а інші – ні. Zero Trust також досить просто розгорнути, впровадити та підтримувати за допомогою простої п’ятиетапний методології. Цей процес допоможе вам визначити, де ви знаходитеся і куди рухатися.

  1. Визначте область захисту вашого середовища.
  2. Складіть карту потоків транзакцій даних.
  3. Створіть архітектуру, використовуючи концепцію zero trust.
  4. Розробіть, впровадьте та навчіть політику zero-trust.
  5. Здійснюйте постійний моніторинг і підтримку процесів і технологій.

Наскільки важлива безпека на основі нульового довіри?

Zero Trust – це один з найбільш ефективних способів контролю доступу організацій до своїх мереж, програм та даних. Ця концепція об’єднує широкий спектр превентивних методів, включаючи перевірку особистості і поведінковий аналіз, мікросегментацію, захист кінцевих точок і контроль найменших привілеїв, щоб зупинити потенційних порушників і обмежити їх доступ в разі порушення.

Недостатньо встановити правила брандмауера та блокувати їх шляхом аналізу пакетів. Скомпрометований обліковий запис, який проходить через протоколи аутентифікації на пристрої мережевого периметра, повинен бути оцінений для кожної наступної сесії або кінцевої точки, до якої вона намагається отримати доступ.

Наявність технології для розпізнавання нормального і аномального поведінки дозволяє організаціям посилити контроль і політику аутентифікації, а не перехоплювати з’єднання через VPN або SWG (Secure Web Gateway), що означає повну безпеку і надійність з’єднання.

Цей додатковий рівень безпеки критично важливий, оскільки компанії збільшують кількість кінцевих точок у своїй мережі та розширюють свою інфраструктуру, включаючи хмарні додатки і сервери, не кажучи вже про зростання числа облікових записів служб на мікросайтів та інших локально розміщених машинах, віртуальних машинах або через SaaS.

Ці тенденції ускладнюють створення, моніторинг та обслуговування безпечних периметрів. Крім того, стратегія безпеки без кордонів життєво важлива для організацій, оскільки глобальна робоча сила надає співробітникам можливість працювати віддалено.

Які переваги підходу з нульовою довірою?

Основними перевагами моделі zero-trust для захисту систем, інформації та інших цінних активів для підприємств є:

  • Більш ефективне зниження ризиків за рахунок закриття проломів в системі безпеки і контролю переміщення в мережі.
  • Покращена кібербезпека та підтримка віддалених співробітників.
  • Надійний захист додатків і даних, як в хмарі, так і в локальній мережі.
  • Надійний захист від сучасних загроз, таких як APT (Advanced Persistent Attack).

Нарешті, сегментуючи мережу по ідентифікаційним даним, групам і ролям, а також контролюючи доступ користувачів, безпека на основі zero-trust допомагає організації локалізувати порушення і мінімізувати потенційну шкоду. Це важливий захід безпеки, оскільки деякі з найбільш складних атак здійснюються за допомогою злому облікових даних (внутрішніх або скомпрометованих).

Оскільки класичний підхід до забезпечення безпеки підприємства вже неактуальний, компанії повинні переходити до задоволення потреб своїх користувачів, додатків і даних, де б вони не знаходилися.

Сьогодні це має на увазі використання хмарних технологій, які забезпечують максимальну гнучкість, спільну роботу, зв’язок і продуктивність.

Джерело senhasegura